ACE – proefnummer 1990

De eerste ACE, uitgegeven door Spotting Group Eindhoven, verscheen in december 1990. Het was het zogenaamde “nul nummer”, als proef. Voor iedereen in het team was het produceren en uitgeven van een blad iets nieuws dus er moest veel uitproberen en kwam er aardig wat “op goed geluk” bij aan te pas. Afgesproken werd dat als dit probeersel in ieder geval ergens op ging lijken en niet de grond in geboord werd dat we vanaf februari 1991 tweemaandelijks zouden gaan verschijnen.

Aan het plaatsen van foto’s durfden we toen nog helemaal niet te denken, niet alleen vanwege de omslachtigheid maar ook vanwege de extra kosten die dat met zich mee zou brengen: foto’s (dia’s) zouden eerst afgedrukt moeten worden op fotopapier en daarna door een professionele fotograaf worden gerasterd, voordat ze bruikbaar waren. De ACE is nooit gedrukt geweest, altijd gekopieerd. Dus…heel veel tekst, en waar toepasselijk lijntekeningen van vliegtuigen die meestal wel ergens uit een boek gekopieerd konden worden, en anders werden overgetekend. Gezien de beperkte oplage maakten wij ons indertijd niet zo heel veel zorgen over copyright…

Getypt werd er in WordPerfect, op 286 en 486 AT PC’s, geprint op het werk (later thuis) met een toen nog haast onbetaalbare laser printer, om daarna door een kopieer apparaat verkleind te worden naar A5 formaat. Veel illustraties waren met de hand (over) getekend, op zich al een heel karwei! Wat volgde was een avond met schaar en pritt-stift (en genoeg bier en chips om de motivatie er in te houden) voordat de het eindresultaat naar de copy-shop kon voor een beperkte oplage van 100 stuks.

De eerste nummers werden nog met veel enthousiasme persoonlijk rond gebracht door de redactie leden en enkele behulpzame abonnees in en rond Eindhoven, maar naar gelang het leden aantal steeg bleek dat een ondoenlijke zaak te worden en werd de PTT als postbesteller erbij betrokken. Ja, de PTT (voorloper van KPN) deed dit toen nog, PostNL bestond nog niet eens. Dit bleek wel een flinke en in eerste instantie onvoorziene aanslag op de begroting te zijn…

In de huidige tijd van internet en glossy magazines lijkt de eerste ACE misschien nergens meer op, maar voor die tijd was het heel wat en ik denk dat de redactie er terecht apetrots op kon zijn.

ACE 1990 /0

  • Introductie
  • Gebaseerde toestellen
  • Movements & nieuws
  • Plaatpraat
  • HABU deel 1: Blackbird genesis
  • DDR trip deel 1