ACE – proefnummer 1990

De eerste ACE, uitgegeven door Spotting Group Eindhoven, verscheen in december 1990. Het was het zogenaamde “nul nummer”, voor iedereen in het team was het produceren en uitgeven van een blad iets nieuws dus er moest veel uitproberen en “op goed geluk” bij aan te pas komen. Afgesproken was dat als dit probeersel in ieder geval ergens op ging lijken en niet de grond in geboord werd dat we vanaf februari 1991 tweemaandelijks zouden gaan verschijnen.

Getypt werd er in WordPerfect, op 286 en 486 AT PC’s, geprint op het werk (later thuis) met een toen nog haast onbetaalbare laser printer, om daarna door een kopieer apparaat verkleind te worden naar A5 formaat. Alle illustraties waren met de hand (over) getekend, op zich al een heel karwei! Wat volgde was een avond met schaar en pritt-stift (en genoeg bier en chips om de motivatie er in te houden) voordat de het eindresultaat naar de copy-shop kon voor een beperkte oplage van 100 stuks.

De eerste nummers werden nog met veel enthousiasme persoonlijk rond gebracht door de redactie leden en enkele behulpzame abonnees in en rond Eindhoven, maar naar gelang het leden aantal steeg bleek dat een ondoenlijke zaak te worden en werd de PTT als postbesteller erbij betrokken. Dit bleek wel een flinke en in eerste instantie onvoorziene aanslag op de begroting te zijn…

Anno 2013 lijkt de eerste ACE misschien nergens meer op, maar voor die tijd was het heel wat en ik denk dat de redactie er terecht apetrots op kon zijn.

ACE 1990 / 0
  • Introductie
  • Gebaseerde toestellen
  • Movements & nieuws
  • Plaatpraat
  • HABU deel 1: Blackbird genesis
  • DDR trip deel 1

jaargang 1991

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *